MICPRG opdracht 6a.

© Harry Broeders.

Deze pagina is bestemd voor studenten van de Haagse Hogeschool - Academie voor Technology, Innovation & Society Delft groep EQ1.2.

Spanningsmeter.

Bij deze opdracht maken we een data-acquisitie systeem waarbij de ATmega32 vanuit de PC, via een seriële verbinding, de opdracht krijgt om een meting uit te voeren. Het resultaat van de meting wordt via dezelfde seriële verbinding naar de PC gestuurd en moet daar op het scherm worden getoond en ook worden opgeslagen in een tekstfile samen met de datum en de tijd van de meting. Het programma op de PC moet ervoor zorgen dat ongeveer 1x per 5 seconden een meting wordt gedaan. De meting bestaat uit het meten van de analoge spanning op pin PA0 van de microcontroller. Het resultaat is een spanning tussen de 0.00 en de 5.00 V. Het omrekenen van de 10 bits ADC-waarde naar een spanning in twee decimalen nauwkeurig moet op de AVR gedaan worden. Het resultaat moet als ASCII-string worden verzonden: E.THQ. E = eenheden, T = eentiende-tallen, H = eenhonderste-tallen, Q is afsluiter.

Uitleg en tips.

Maak eerst het programma op de ATmega32. Dit programma kun je testen door op de PC gebruik te maken van het programma PuTTY. Maak vervolgens het programma op de PC. Laat  je inspireren door de programma's adc_double.c , avrserial.c , winserial.c , demotijd.c en tekstfile_schrijven.c .

De benodigde informatie kun je hier vinden:

Aanpak.

Maak een stappenplan en maak voordat je een (deel)programma gaat coderen eerst een ontwerp op papier. De practicumdocent zal naar dit stappenplan en ontwerp vragen bij het aftekenen van je opdracht.