Digitale Systemen

Vakken
CPROUC
DIGTEC

Oude vakken
INLMIC
MICPRG
PLCTEC
INLDIG
DIGSE1
DIGSE2

Projecten
Quartus
Old School
LaTeX

Links
Websites
Boeken

Informatie
Contact
De opleiding

LaTeX

LaTeX is een documentopmaaksysteem ontwikkeld door Leslie Lamport. Het is gebaseerd op TeX van Don Knuth. LaTeX kenmerkt zich door de geweldige manier waarop de tekst wordt opgemaakt. Het wordt voornamelijk gebruikt in de academische wereld en leent zich uitstekend voor het opmaken van grote stukken tekst met wiskundige formules.

LaTeX-bestanden worden in gewone leesbare tekst opgemaakt (zeg maar ASCII-code) en worden door de LaTeX-compiler(!) gehaald. De uitvoer kan een PDF, DVI of PS-bestand zijn.

Elk LaTeX-bestand begint met het aangeven van de document class. Hiermee wordt de algemene stijl zoals pagina- en lettergrootte ingesteld. Zo zijn er classes voor boeken, rapporten, artikelen, beamer slides. Het is mogelijk om zelf een class te maken, bijvoorbeeld de huisstijl van een bedrijf.

Met behulp van packages kan de functionaliteit van LaTeX uitgebreid worden. Zo zijn er packages voor het opmaken van tabellen, wiskundige fomules, lettertypes, bibliografieen en TikZ voor het maken van vector graphics. De CTAN website houdt alle bekende packages bij. Zie ook de lijst van de 10 meest gebruikte packages.

LaTeX draait op een keur van operating systems. Een veel gebruikte distributie is TexLive voor Windows en Linux en MacTeX voor OS-X. Zo'n beetje alle document classes en packages zijn hierin opgenomen. De installatie neemt wel wat ruimte in beslag, zo'n 5 GB. Daarnaast heb je een editor nodig. Bekende editors zijn Texmaker en TeXstudio.

Een nadeel van LaTeX is dat de leercurve behoorlijk stijl is. Het kost toch wel enig doorzettingsvermogen om er mee aan de slag te gaan en een echt document te produceren. Je kan LaTeX online proberen via de website Overleaf. Een goede site om vragen te stellen is LaTeX Stack Exchange.

 

Hieronder vind je eigen gemaakte LaTeX packages en documenten.

Package askmaps
Dit is een package voor het opmaken van Karnaughdiagrammen zoals je in Amerikaanse boeken ziet. Het package staat op de CTAN website.

Package exam-randomizechoices
Dit is een package die gebruikt kan worden bij de exam document class om antwoorden van multiple choicevragen te randomiseren. Het package staat op de CTAN website.

Fig2latex
Een online PHP-script om bitmapped grafische bestanden om te zetten naar LaTeX-code. De LaTeX-code maakt gebruik van de picture environment.

 

Aangepast werk:

ASCII-kaart
Deze ASCII-kaart van Victor Eijkhout geschikt voor A4 en LaTeX.

Digitale Systemen